ΖΩΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ












Χελώνα Καρέττα - Καρέττα
 Η θαλάσσια χελώνα καρέττα είναι το μόνο είδος θαλάσσιας χελώνας που αναπαράγεται στην Ελλάδα , όπου βρίσκονται οι πιο σημαντικοί βιότοποί της στη Μεσόγειο.Η Καρέττα - Καρέττα είναι ένα παλιό και μεγάλο ερπετό που κατάγεται από τους δεινοσαύρους. Ζει στη θάλασσα για πάνω από εκατό χρόνια. Οταν φτάνει τα τέσσερα χρόνια, έρχεται στην ακτή για να τοποθετήσει τα αυγά της στην άμμο.
 

Αλιγάτορας αρπακτική χελώνα

Χελώνα που ζει στα γλυκά νερά της Αμερικής.Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα ερπετά . Έχει πριονοτά δόντια και το βάρος της μπορεί να φτάσει τα 200 κιλά!Αυτό το είδος συχνά αναφέρεται ως "δεινόσαυρος χελώνα''!!



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------




ΦΑΛΑΙΝΑ ΟΡΚΑ
Η φάλαινα δολοφόνος μπορεί να βρεθεί σε όλες τις θάλασσες του κόσμου από τους δύο τροπικούς μέχρι τον Αρκτικό και τον Ανταρκτικό Ωκεανό.Υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη όρκας: αυτές που μένουν πάντα σε ένα μέρος, αυτές που μετακινούνται σε όλο τον κόσμο και οι όρκες του ανοιχτού πελάγους. Οι όρκες ζουν σε ομάδες που συνήθως αποτελούνται από μέλη της ίδιας οικογένειας. Κάθε ομάδα έχει τη δική της διάλεκτο επικοινωνίας.
  Οι όρκες έχουν πολύ χαρακτηριστικό χρωματισμό: μαύρη ράχη και πλευρά και άσπρη κοιλιά που προχωράει πάνω απ' τα πτερύγια και γύρω στο λαιμό. Έχουν επίσης ένα μεγάλο οβάλ άσπρο "μπάλωμα" πάνω και πίσω από κάθε μάτι. Το σώμα τους έχει σχήμα τορπίλλης Το σχήμα του ραχιαίου πτερυγίου, τα σημάδια και τα κοψίματα που έχει αυτό έχει και τα γκρίζα "μπαλώματα" που υπάρχουν πίσω του σε ορισμένες φάλαινες είναι μοναδικά για κάθε φάλαινα και επομένως βοηθούν τους επιστήμονες να τις ξεχωρίσουν. 



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΦΩΚΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ

Η μεσογειακή φώκια είναι ένα από τα πέντε πιο απειλούμενα θηλαστικά της Ευρώπης.Οι κίνδυνοι που διατρέχει και που οδηγούν στην εξαφάνιση της είναι πολλοί και ποικίλοι. Μοναδικός φυσικός εχθρός της είναι ο καρχαρίας, όμως σπάνια συναντάται καρχαρίας στα νερά της Μεσογείου. Ο σημαντικότερος εχθρός της παραμένει ο άνθρωπος. Η υπεραλιεία έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ψαριών.
Η φώκια της Μεσογείου έδωσε το όνομα της σε δυο αρχαίες ελληνικές πόλεις, την Φώκαια της Αττικής και την αποικία της στην Μικρά Ασία με το ίδιο όνομα. Μέχρι τον 15ο αιώνα ο πληθυσμός τους ήταν μεγάλος και γινόταν συστηματική θήρευση. Σήμερα υπολογίζεται ότι απομένουν περίπου 500 άτομα του είδους.